Quantcast
Channel: Mooi Geel Is Niet Lelijk - onderweg met velomobiel Strada 94
Viewing all 499 articles
Browse latest View live

In hogere sferen

$
0
0
Stel ik zeg: "glasvezel + stroomlijn + kap + duur + hoge inruilwaarde + beetje bijzonder". Wat denken jullie dan? Juist, ik ook...tot afgelopen zaterdagmiddag. Toen ontdekte ik in Lemelerveld dat deze combinatie helemaal niet zo uniek is als jij en ik wel eens denken. Op dit gebied is er meer tussen hemel en aarde.

Het was zaterdag een hele mooie dag om te gaan fietsen. Toen ik dus het aanbod kreeg om met een stel andere ligfietsers een tochtje te maken sloeg ik dat niet af. Ook al niet omdat ik mijn verplichte ;-) portie wekelijkse kilometers nog niet volgemaakt had. De bestemming bleek het zweefvliegveld van Aero Club Salland te zijn, iets ten noorden van Lemelerveld. De zoon van een van de velonauten in het gezelschap vliegt daar zweef en met wat geluk zou er zelfs koffie zijn.

Glasvezel en gelcoat. Dat gebruiken ze hier dus

Dat van die koffie dat klopte wel. Maar gevlogen werd er niet. De start- en landingsbaan was te zompig geworden door de zware regenval van de afgelopen dagen. Maar we konden wel een korte rondleiding krijgen en daarbij werden mij de ogen geopend ;-).

Om te beginnen, zo'n zweefvliegtuigje is niet echt goedkoop. Een mooi tweedehandsje komt op zo'n 30 duizend eurootjes. Een nieuwe is ruim twee  keer zo duur. En dan heb je nog geen instrumenten en andere techniek ingebouwd. Het goede nieuws is, ook heel herkenbaar, dat een mooie tweedehands ("Was van een oud vrouwtje en heeft altijd binnen gestaan")  een hoge inruilwaarde houdt. Net als onze fietsen. Maar dat is niet alles!

'T is allemaal glasvezel. Zo op het eerste gezicht lijkt het wel wat op een velomobiel toch?
Als er nog eens iemand 4 tot 5 velomobielen in één keer wil vervoeren dan is zo'n zweefvliegtuigaanhanger volgens mij ideaal. En bij ons hoeven de vleugels er niet eens af.
Zo'n toestel is grotendeels van glasvezel. En de lak? Inderdaad, het woord 'gelcoat' viel al snel. Ook onze zweefvliegers hebben dus ook last van craquelé. Da's helemaal niet goed voor de laminaire luchtstromen die voor zo'n zwever nog belangrijker zijn dan voor ons. Nieuwe lak kan, maar daarvoor moeten ook zij diep in de buidel tasten.  En ja, er zijn ook carbon zwevers en 'Alleweder' uitvoeringen. 

Toen we  het over die stroomlijn hadden viel ook het begrip 'bugwipers'. Dat bleek een apparaatje op de vleugel te zijn dat dode vliegjes tijdens het vliegen verwijderd. Dit alles ook weer voor een optimale luchtstroom. Ik zag het direct al helemaal voor me. Bij de volgende Cycle Vision verschijnen de eerste velomobielen met 'bugwiper'. Natuurlijk nog experimenteel en zelfbouw maar als blijkt dat deze techniek je toch gauw 0,3 seconden voordeel per ronde oplevert, komt het in de toekomst in het assortiment van velomobielonderdelen.nl.

Het is vanzelfsprekend essentieel om je bandjes goed op druk te houden. Het voorwiel had trouwens 5.0 bar

Wat wij ook van die zwevers kunnen leren is de slimme hulpmotor. Aan de bovenkant van het vliegtuigje gaat een luikje open en er verschijnt een piepklein straalmotortje. Handig als er geen thermiek is, werd mij ingefluisterd. Ik had overigens niet de indruk dat het hier net zo'n  beladen onderwerp was als de e-velomobiel ;-). Kom maar op met zo'n ding, bij de volgende LOL-rit druk ik dan een keer op 'ignition' en fiets iedereen eruit bij elk stoplicht.

Er zijn 4000 zweefvliegers in Nederland, net zo'n select clubje dus. Ons kent ons en we voelen ons natuurlijk toch wel een beetje anders dan al die gewone vliegers eh... fietsers. ;-). Herkenbaar hè?

Ja, ja , het was weer zeer leerzaam daar in het Sallandse. Hoe je jezelf tegen kunt komen in hoger sferen!










Plakken en wrappen met de Velomobiel Stickerconfigurator

$
0
0
Een half jaar geleden presenteerde ik de Velomobiel Kleurenconfigurator. Inmiddels heb ik de meest gebruikte velomobielmodellen toegevoegd.  De kleurenconfigurator is sinds de start zo'n 3500 keer bezocht; elke dag is er wel iemand uit binnen- of buitenland een velomobiel aan het inkleuren. DF, QV en WAW zijn tot nu toe het meest populair.

Intercitybike in Dronten heeft mijn idee overgenomen en in hun bestelformulier in laten bouwen. Pas hoorde ik van Ymte dat het ook daar intensief gebruikt wordt :-).

Maar ik had nog wel wat wensen voor uitbreiding. Metallic lak bijvoorbeeld én de mogelijkheid om stickers of wraps te plakken. Nu ik wat meer tijd heb is er de mogelijkheid om die wensen wat sneller te realiseren.

Maak een rood racemonster van je velomobiel
Vanaf vandaag is dus de Velomobiel Stickerconfigurator beschikbaar. Je kunt elke denkbare kleurencombinatie en elke sticker of wrap op je velomobiel nu virtueel uitproberen. Voorlopig alleen op een Strada ;-) maar als er duidelijke wensen in de reacties hieronder binnen komen wordt dit snel uitgebreid naar één of meer andere modellen. Laat het maar weten.

Je hoeft geen grafisch kunstenaar te zijn om hier gelijk mee  aan de slag te kunnen. De resultaten van Google Afbeeldingen zoeken, kun je direct op een velomobiel uit proberen. Wil je de mogelijkheden van de Stickerconfigurator echt optimaal benutten dan is er een sjabloon van de body als download beschikbaar.

Oh ja, en heb je dan uiteindelijk een fraaie stickercombi te pakken, deel die dan via Twitter, Facebook etc. zodat wij allemaal kunnen zien hoe mooi het kan worden op het fietspad.


De mogelijkheden zijn onbeperkt

Het regent, oh wat regent het!

$
0
0
Het regent, oh wat regent het!
Ik hoor het in mijn warme fiets,
Ik hoor mijn banden zingen

Het regent, regent dat het giet
Wat jammer dat nu bijna niemand iets ziet
van dat fraaie gele ding en

Het ruist en regent en het spat
Nou worden alle gewone fietsers nat
En plast het in de sloten.

Wat is dat een gek en leuk geluid!
en wat is dat lekker om dat uit
en onder je Sinnerkap te horen..
.
Vrij naar Adema van Scheltema


De thuiswerkdag van Floris

$
0
0
Floris had dinsdag z'n thuiswerkdag. Verplicht thuiswerken, elke dinsdag, want bij z'n werkgever een grote verzekeraar was vijf jaar geleden GFW ingevoerd, Het Grote Flexwerken. Er was simpelweg niet voor iedereen plek in het kantoor in Utrecht. Floris vond het prima want het scheelde twee  uur filerijden per dag en nog mooier, in het kader van het OV (het Organisatiebrede Vitaliteitsbeleid) was ie min of meer verplicht om op die dag een uurtje actief te gaan sporten! In zijn geval pakte ie dan z'n gloednieuwe Scott Foil Premium racefiets van slechts 6,82 kg om een stukkie te scheuren langs de IJssel en weer terug.

Heerlijk weer was 't, maar een koude wind trok en duwde soms gemeen aan z'n vederlichte raceframe. Maar wat lekker was dat, flink doortrappen over de dijk langs de mooi IJssel!  Net voorbij Terwolde zag hij een stuk voor zich uit zo'n snelle banaanfiets rijden. Een gele, die zo te zien net iets langzamer ging dan hijzelf. Floris keek even op de teller en zag 33 km per uur staan. Ja, 't zou even doortrappen worden maar die 'banaan' zou ie wel even te pakken nemen. Een 'erop en erovertje' zou het worden. Kon ie gelijk mooi een stukje interval training inbouwen.

De snelheid liep op naar 35, naar 36, naar 37 en 't leek wel of die kerel in die banaan 'm in de smiezen had gekregen want de afstand werd niet meer kleiner! En zoiets kun je dus als serieuze racefietser echt niet accepteren! Ondanks die ijskoude wind stampte Floris nog eens extra hard op de pedalen en ja hoor, de afstand werd langzaam maar zeker iets kleiner. Floris begon al zere benen te krijgen maar straks, in het kielzog van die banaan, zou ie wel even uitrusten. En dan met een vette knipoog dat 'erop en erovertje' alsnog uitvoeren. Kon ie als ie thuis was weer een leuke miniblogpost op de Yammer-website van z'n werkgever schrijven. Konden ze gelijk zien dat hij punten scoorde voor het OV.

Mijn achtervolger bleek ook op Strava te zitten. Daardoor kon ik later via Strava Flyby het hele evenement nog eens rustig terugkijken.

Maar toen viel het dus héél erg tegen, het was allemaal anders dan Floris verwacht had. Eenmaal bij die banaanfietser aangekomen, die nog steeds rustig met 36 per uur doorjoeg, bleek er géén windschaduw, géén kielzog, géén enkele beschutting, géén rustmoment te zijn. Er was alleen die ijskoude harde tegenwind die op hem in bleef beuken. Hoe deed die kerel in de banaan dat toch? En voor Floris er erg in had zag hij die gele fiets alweer van zich wegrijden...

Dinsdag fietste ik heerlijk langs de IJssel. Na een 'bio break' ten noorden van Terwolde zag ik een racefietser in mijn spiegels opduiken. "Eens even kijken of ik die voor kan blijven", dacht ik. "En wie weet levert het me nog een mooi verhaal voor een blogpost op ook!" 


Waar fietsen wij op 28 december?

$
0
0
Toen ik vorig jaar moe maar voldaan thuiskwam van die in nevelen gehulde Oliebollentocht in Dronten kwam het idee al opborrelen. Hoe leuk zou het zijn de OBT 2017 zelf te organiseren en dus honderden velomobielrijders de gelegenheid te geven die mooie Veluwe en ommelanden te verkennen. Het idee werd langzamerhand serieuzer en ik besloot contact met het NVHPV bestuur op te nemen. Hoe dat eigenlijk ging als je de OBT wilde organiseren?

Nou, dat bleek voor 2017 nog niet zo eenvoudig ;-). Er waren namelijk nog twee andere aanmeldingen. Wij werden gedrieën dan ook gevraagd een 'bid book' in te zenden waarin we onze ideeën over het hoe, wat en waar van een geslaagde Oliebollentocht 2017  uit de doeken moesten doen. Het bestuur zou daar dan een wijs besluit over nemen óf het inbrengen in de ALV van komende 2 april 2017

Omdat ik een 'digitael mensch' ben maakte ik een 'miniwebsite' en stuurde de link naar het bestuur. Dat besloot uiteindelijk dit als punt voor de komende ALV in Hoevelaken te agenderen. Een van de andere twee aanmelders had zich intussen al teruggetrokken.  

Voor iedereen die straks in Hoevelaken aanwezig is zijn er dus twee smaken oliebollen. En één daarvan is de overheerlijke Veluwse smaak met vertrek in Dieren (of Zutphen) en waarschijnlijk keus uit twee schitterende routes over de Veluwezoom en langs de IJssel. Wie weet fiets je straks nog wel een stukje langs dat beroemde Apeldoornse Kanaal! 

Een OBT die trouwens alleen maar mogelijk zal zijn dankzij de al toegezegde steun, advies en inzet van de fameuze ligfietsers van LOL en niet te vergeten van Anja, die de 750 oliebollen, 50 liter soep, 500 koppen koffie en 500 plakken Veluwse koek én de overnachtingen gaat regelen! 

Pagina's van de mini website OBT 2017 Veluwezoom

Door voorzitter Kees werd ik een paar dagen geleden uitgenodigd om op 2 april die Veluwse editie tijdens de ALV toe te lichten. Maar dat komt me niet zo goed uit en bovendien doe ik dat liever op deze manier op deze plek. Door er een MGINL bericht aan te wijden! 

Je bent dus van harte uitgenodigd om de plannen voor een Oliebollentocht 2017 over de Veluwezoom te bekijken. En als je dit ook een keigoed idee  lijkt, én je bent 2 april bij de ALV aanwezig dan kun je ter plekke je steun aan een Veluwezoomeditie van de OBT 2017 geven.

Je kunt ook helpen door dit bericht te delen via bijvoorbeeld Twitter of Facebook. Alvast hartelijk dank! 

Lees alle details op http://www.paulvanroekel.nl/obt2017/

De stemming bij LOL

$
0
0
Onderweg naar Zutphen. De ochtend was al veelbelovend...
De stemming bij de ligfietsers van LOL zat er goed in. Het weer was geweldig, de beloofde route evenzo. We zouden de zuidelijke Veluwe ronden en bij het zweefvliegveld Terlet aanleggen voor de traditionele koffie met appelgebak met slagroom. Dat zat wel goed. Er waren, waarschijnlijk vanwege het weer, in verhouding enorm veel open ligfietsers. Negen stuks, waar de velomobilisten slechts met z'n vieren waren. Twee gele Strada's en twee witte Questen. Dat was wel weer mooi in evenwicht.

Korte stop op de Loenermark. Een van mijn favoriete plekjes op de Veluwe
Bij de koffie in het Volkshuis in Zutphen kwam Dé Stemming al direct ter sprake. "Hoe laat weten we het Paul?", vroeg iemand. Nou dat bleek na twaalven te worden. En niet veel eerder, dat we witte rook uit de Algemene Ledenvergadering van de NVHPV in Hoevelaken konden verwachten. Of zwarte rook natuurlijk, want de race om de grootste toertocht voor velomobielen was nog niet gelopen.

Ik had er heel bewust voor gekozen om deze zondag met de fietsers van LOL op pad te zijn en niet de Veluwe-editie van de OBT toe te lichten in een zaaltje in Hoevelaken. Daar had ik geen spijt van want wat de uitslag ook zou zijn, ik fietste een geweldige leuke LOL-rit in ideaal fietsweer. Over diezelfde schitterende Veluwe ;-).

Bij Terlet is het altijd pret. Zonovergoten terras, weidse uitzichten en zweefvliegtuigen die je de scheiding uit het haar vliegen
Terlet uitzicht
Geel wit, geel wit, Strada Quest, Strada Quest. Wij houden van patroonparkeren.
Prima appelgebak is nog belangrijker dan lekkere oliebollen ;-)
'Tableau de troupe' van LOL

Bij zweefvliegveld Terlet was het terras open, de koffie heet en het appelgebak warm. Wat wilden we nog meer? Maar er was nog steeds geen witte of zwarte rook uit Hoevelaken. We keken op onze telefoons en hoopten op een bericht van onze vooruitgeschoven post ;-) ter plekke.

Pas op de terugweg ergens aan de rand van Velp kreeg ik een seintje van Arjen. De rook was zwart: de Oliebollentocht 2017 start op 28 december 2017 in de regio Rotterdam. En die keus geeft weer nieuwe mogelijkheden...




Cycles of life

$
0
0
Als kind groeide ik op in een autoloos gezin. We deden alles met de fiets en met het openbaar vervoer. Hoe anders had het kunnen gaan als mijn ouders toen al actieve velomobielrijders waren geweest. Dan had ik als peuter al in een mooi kleine houten Stradaatje gezeten en om dan later...

Dat kwam bij mij op nadat ik in in het Vrijdagbericht de 'poster'Cycles of Life van Grant Snider zag. Erg leuk idee, maar behalve dan die ene pensionado op een gewone ligfiets was er voor ons velomobielrijders niet veel herkenbaars te zien. "Dat moet ook anders kunnen...", dacht ik en ging aan de slag. Exact dezelfde indeling, maar met mooiere plaatjes ;-).

Zie voor de bronvermeldingen van de afbeeldingen zie onderaan dit bericht

Voor de liefhebbers: Grant Snider tekende ook een Cycles of Love.










Verantwoording foto's en afbeeldingen:

Ydillic youth: tekening van Eva Navratilova, Awkward adolesence: eigen archief.  Experimental phase: eigen archief. Courtship: velomobiel.nl en Pixabay. Parenthood: eigen archief. Midlife crisis: Bas de Meijer [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons. Retirement: eigen archief. Eccentric old age:Bruce McAdam from Reykjavik, Iceland [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

De dag dat ik mijn achterwiel verloor...

$
0
0
Ik stond ergens aan de rand van het dorpje Leuvenheim. Nog geen half uurtje eerder was ik vertrokken voor een heerlijk tochtje; waarschijnlijk door de Achterhoek maar dat weet je met mij tegenwoordig nooit zeker.  Ik probeerde al voor de tweede keer Anja te bereiken maar die was of niet thuis of ze hoorde de telefoon niet. Anja zou dus geen onderdeel van de oplossing van mijn probleem worden.

Want ik had een behoorlijk probleem daar in het buitengebied. Nog maar net daarvoor was ik de spoorlijn van Dieren naar Zutphen overgestoken, toen ik 200 meter verder ineens een enorm schurend geluid bij het achterwiel hoorde. En, heel vreemd, ik had ook geen aandrijving meer. Even dacht ik nog dat de ketting eraf gelopen was (voor of achter?) maar dat luide schurende geluid bij het achterwiel baarde me veel meer zorgen. 

Ik rolde een stuk weiland in en stapte uit. Niks bijzonders te zien. Geen brandlucht, geen witte of zwarte rook, geen scheuren, geen scheefhangende fiets. Ik verwijderde het derailleurkapje en ik zag direct dat het niet goed was ;-). Nou moe, het hele achterwiel was eruit gevallen. Dit zou iets bijzonders worden. De dag waarvan ik dacht dat die nooit zou komen. Mijn eerste echte officiële pechgeval met een velomobiel. 

Dit zag ik daar achter in de fiets. Oh jee!
Ik draaide de fiets om, verwijderde het wieldoekje en een dikke bout en even dikke tussenring vielen in mijn handen. "Oh is dat alles", dacht ik nog optimistisch. Het achterwiel was intussen vanzelf weer op z'n plek gevallen, als ik aan het wiel draaide bewogen de pedalen. Dat was het goede nieuws.

Het minder goede nieuws was dat ik geen passende steeksleutel in mijn vm-tas had. Daarom probeerde ik dus Anja te bellen want die kon dan snel met de e-fiets naar Leuvenheim rijden. Ik was immers nog maar een km of  zeven onderweg. Maar waar zijn de dames als je ze echt nodig hebt? In elk geval niet in de buurt van een telefoon! 

Als een aangespoelde walvis ligt S94 aan de rand van Leuvenheim
"Improviseren Paul, improviseren..." mompelde ik in me zelf. Hoe krijg je zo'n bout vast zonder steeksleutel? Nou gewoon met de hand vastdraaien en dan héél voorzichtig terugrijden naar Dieren. Ik was nog maar net 500 meter onderweg toen ik bij een boerderijtje een grote bestelwagen van een installatiebedrijf zag staan. De achterdeuren stonden wagenwijd open en gunden mij een blik op een indrukwekkende verzameling gereedschap. Daar zat vast en zeker de oplossing van mijn probleem tussen.

"Welke maat moet je hebben?", vroeg de installatieman. Ik had geen enkel idee maar het bleek dus een nummer 13 te zijn. Tien minuten later, ik had intussen ook nog eens 100 vragen over mijn fantastische fiets beantwoord, kon ik op weg naar huis. Nog steeds in een bescheiden tempo want ik vertrouwde het niet helemaal. 

Zijn jullie ook wel eens een achterwiel verloren? En kwam je daar toen ook op tijd achter?  Bij Pé Koomen liepen de moeren vandaag er ook al af. Dat kan geen toeval meer zijn.

Ik vroeg ook advies aan velomobiel.nl want die hebben er tenslotte echt verstand van. Ik kreeg razendsnel een uitgebreid antwoord:

"Het kan best zijn dat de bout en moeren aan de andere kant niet goed aangedraaid zijn geweest. Maar er kunnen andere oorzaken zijn. Het draadeindje dat rechts uit de as steekt (waar de twee moeren op gedraaid worden) zit er in gelijmd, als die lijm niet goed vast zit kan alles los lopen. De pakket van naaf cassette body en tussen bussen wordt op elkaar gedrukt door de bout met dikke ring links bij het wiel en de dubbele moer met dikke ring aan de rechter kant, gaat één van de kanten los dan schuift het wiel op en valt de vertanding uit de cassette body met als gevolg geen aandrijving meer. Controleer of het draadeindje nog vast zit in de as, draai de twee moeren rechts goed tegen elkaar vast en daarna ook de bout links. "



1984 op herhaling

$
0
0
Lang lang geleden, in juni 1984, fietsten Anja en ik een rondje door Spanje. We reisden met de trein naar Burgos in het noorden en fietsten van daaruit naar Santiago de Compostela, verder door Portugal naar o.a. Porto en maakten ons rondje af door via de Spaanse Extremadura, via Trujillo en Salamanca weer naar Burgos te fietsen. Een behoorlijk tocht van ruim 1700 kilometers. In die tijd maakten we lange dagen en van rustdagen hadden we nog nooit gehoord. En heel erg warm was het in 1984 ook. De bagage was gelukkig superlichtgewicht want kamperen deden we toen nog niet. Wat een tijden ;-).

1984: Op de grens tussen Portugal en Spanje. Na een lange hete en vooral steile klim. 
1984: Ergens onderweg naar Santiago de Compostela. Verlaten dorpjes in de bergen
1984: Uit dagboeknotities blijkt dat de wegen in 1984 in Portugal vaak heel beroerd waren.  
Dat zal deze keer wel anders gaan. Want heel binnenkort vertrekken we voor een herontdekkingsreis van het Iberisch schiereiland. Wéér op de fiets, maar deze keer beperken we ons tot het mooi Andalusië. We gaan in de 4 weken die we er voor uit getrokken hebben zeker geen 1700 kilometers fietsen en tegenwoordig houden we  wel van een regelmatige rust- en rondkijkdag. Tja, je wordt ouder en wijzer zal ik maar zeggen ;-).  Andalusië biedt verrassend mooie (en lange) fietsroutes over oude spoorbanen en er is ook nog eens de 2000 kilometer lange TransAndaluz. Een vooral voor MTB'ers bedoelde tocht over onverharde wegen.

Bij terugkeer verschijnt er hier een fotoverslag-blogpost maar als je het leuk vindt kun je regelmatiger op de hoogte blijven van onze fietservaringen in het zuiden van Spanje. Dat kan via het speciale Cycling Around The World blog (inclusief aanmelden nieuwsbrief) of via mijn Facebook pagina.

Tot later!

Fietsen als een trein door Andalusië...

$
0
0
Sinds afgelopen donderdag kun je me weer tegenkomen in mijn gele Strada. Donderdag keerden wij namelijk terug van een mooie, bijna vier weken durende, fietstocht door het Spaanse Andalusië.

Geheel in Mooi Geel traditie is er hier dus een bericht met vooral veel foto's. De nadruk in deze blogpost ligt op de fietservaring. Wil je meer toeristische- en route-details weten kan kun je de posts lezen op ons fietsreisblog waarin we  onderweg regelmatig verslag deden van deze reis in tekst en beeld.

De fietstocht begon in Malaga. Een grote stad en ik had dan ook het nodige voorwerk gedaan om een rustige fietsroute de stad uit te vinden. Achteraf bleek dat niet echt nodig: het was namelijk 1e Paasdag en iedereen zat 's ochtends nog thuis, of  of was bij de bekende Paasprocessies in het centrum. Het was superrustig.

Wij houden van de kleine weggetjes. Maar op dit deel van de route  waren de weggetjes wel erg klein. We volgenden een stuk van de zgn. Transandalus, een 2000 km lange MBT route door heel Andalusië. Nogal ruig fietswerk voor ons maar het was te doen.  En GPS track is een vereiste om deze route te kunnen rijden.
Op dag drie reden we  big city Granada al binnen. Leuke fietsroute langs een kanaal met uitzicht op de Sierra Nevada in de verte. In het centrum zijn we  uiteindelijk maar gaan lopen: door het vele verkeer en door het feit dat bijna elke weg eenrichtingsverkeer is kom je te voet sneller op je bestemming.
Dit is wel zo'n typisch Spaans uitzicht zoals we dat elke dag hadden. Piepkleine witte dorpjes ergens diep onder je (of boven je) en heel veel olijfbomen. Oh ja, en een heerlijk zonnetje dat zorgde voor temperaturen van 25 tot 30 graden,
Een paar keer hebben we  wild gekampeerd. De alom tegenwoordige olijfboomgaarden zijn daar heel geschikt voor. Waterzak vullen bij de laatste benzinepomp en je bent van alle gemakken ;-) voorzien
Een kijkje in de Mooi Geel fietsvakantiekeuken. Als fietsers houden wij van een stevig ontbijt. Met thee, koffie, brood en een uitgebreide keuze aan beleg. En we  hadden er die keer ook een hardgekookt eitje bij. Lekker he?
Olijfbomen, olijfbomen, olijfbomen. Uit de provincie Jaen komt 15% van de wereldproductie van olijfolie. Er staan volgens de kenners 70 miljoen olijfbomen. 
En we  rijden op de Via Verde de Aceite. De oude olijfoliespoorweg die omgebouwd is tot fietsroute, wel 120 kilometers lang. Geen verkeer en schitterende uitzichten. Wel jammer van die maximum snelheid van 10 km per uur ;-) en zeker extra opletten op de subtiel in het wegdek verwerkte paaltjes. 
Die oude spoorlijn komt ook langs allerlei pittoreske stadjes zoals hier Zuheros.
Met miljoenen Europese subsidie is het laatste stuk van die fietsroute vorig jaar nog geheel opgeknapt. Inclusief een gloednieuwe gravelweg ernaast. Op deze foto een representatief deel van die opgeknapte fietsroute. Je kunt de paaltjes nog net zien staan. Twee  keer raden waar wij fietsten.  
We zijn in de buurt van Sevilla. Niks olijfbomen meer, vooral graan, oceanen van graan. En alhoewel het vlak lijkt moesten we hier toch een stukje lopen. 
Bij het begin van de Via Verde de la Sierra (jawel alweer zo'n ex spoorlijn) staan knusse witte bungalowtjes waar je als fietser uitstekend kunt overnachten. Een aanrader.
Droste in Andalusië. Die Via Verde de la Sierra is 36 kilometer lang maar telt niet minder dan 30 tunnels. 
Wij gaan al heel lang met de fiets op vakantie maar echte pech hadden we nog niet veel. Tot 10 kilometer voor het stadje Ronda. Ik voel bij het remmen dat er iets niet goed zat aan mijn achterwiel. En ja hoor, een scheur van formaat. Met nog maar twee fietsdagen voor de boeg vond ik het erg goed getimed ;-). We besloten het laatste stuk met de trein af te leggen.
De Spaanse spoorwegen nemen je fiets voor niks mee. Helaas niet in alle treinen en het maximum voor deze trein (een zgn. Media Distancia) was drie stuks.  Wij reisden zo in twee etappes naar eindpunt Malaga,
Over de boulevard van Malaga loopt kilometers lang een prima fietspad. Overigens waren er in alle steden die we bezochten fietspadennetwerken. In Granada in Cordoba en Malaga maar het meest uitgebreid toch wel in Sevilla. Daar fietsten we van de rand van de stad tot in het oude centrum over best wel goede echte fietspaden. 
In het najaar gaan we weer met de fiets op pad. En in de tussentijd ga ik proberen nog wat kilometers met de Strada te maken én daar dan een stukkie over te schrijven.


Mevrouw Mooi Geel gaat voor oranje

$
0
0
Toen ik vlak voor mijn Spaanse fietsvakantie mijn achterwiel verloor zei ik tegen Anja: "Dan ga ik na de vakantie nog wel even langs Dronten om het daar professioneel vast te laten zetten. Heb ik gelijk een mooi trainingsritje voor de Grote Rivierentocht met LOL op 27 mei."

"Oh, maar dan ga ik mee, want ik wil al een hele tijd een proefritje in een XS maken" antwoordde ze toen. En dat klopt, want sinds ik afgelopen winter moeiteloze tochtjes over de besneeuwde Veluwe maakte lijkt haar zo'n velomobiel misschien wel een hele geschikte winterfiets.

Eerder, in juli 2011, reed ze ook al eens in een velomobiel. Dat was toen een Strada. De snelheid was toen wat teleurstellend en het bakje wel heel erg ruim. Met duizend Andalusische fietskilometers in de benen zou het in de veel kleinere en lichtere carbon XS beter moeten moeten gaan. En aldus geschiedde.

Mevrouw Mooi Geel bij haar eerste poging (juli 2011)

Ik vertrok afgelopen dinsdag al om een uur of zeven en rolde iets na tienen de oprit van velomobiel.nl op. Daar was het al een drukte van belang. Half velomobielend Noord Holland hing op de stoep. ;-). Heel gezellig en ik leerde onder andere dat Jan Geel soms voor de auteur van dit blog wordt aangezien. Omdat ie zo heet ;-).

Anja reisde per trein naar Dronten. De oranje demo Quest XS werd van stal gehaald. Mijn achterwiel was intussen geheel losgehaald en muurvast teruggezet. Anja bleek prima in de XS te passen en we vertrokken samen voor een rondje richting Roggebotsluis en weerom.

Passen en meten
Begripvol coachend loodste ik haar de eerste rotondes ('eng!!') en kruispunten over. "Je ziet geen barst!", hoorde ik ergens onderweg. Terwijl ik vond dat het eigenlijk best meeviel ;-). Op het ruime fietspad langs de weg naar Kampen maakten we wat meer vaart. Het schakelen ging al prima en we rolden heel soepeltjes naar de Roggebotsluis. "Het valt me heel erg mee..", zei Anja toen we daar pauzeerden. We fietsten terug via het Hanzelijnfietspad. Dat had ik in de route opgenomen vanwege de paar scherpe bochten die dat pad maakt bij het oversteken van wegen. Maar, heel knap, er moest maar één keer geflintstoned worden door mevrouw Mooi Geel. Ze kreeg het al een beetje in de vingers benen.

Staatsieportret
Langs de Hanzespoorlijn weer terug naar Dronten



Terug bij velomobiel.nl meldde Anja trots: "...en ik heb helemaal geen natte rug!" "Oh maar dan heb je je dus ook helemaal niet ingespannen", antwoordden de daar nog steeds bivakkerende Noord Hollanders in koor. Ik vond dat ze wel een beetje gelijk hadden.

Het vervolg van dit verhaal? Dat is nog in nevelen gehuld. Maar als er een vervolg komt dan zijn de lezers van dit blog de eersten die het zullen weten.

Een fietstocht is (g)een berg

$
0
0
Komende zaterdag 27 mei fiets ik weer eens een extra lange toertocht met de heren van LOL. Deze keer gaan we naar de Kinderdijk. Heen via de Nederrijn en Lek en terug via de Waal. Voor mij komt dat uit op een ritje van ruim boven de 275 kilometers. Ik weet dat ik het kan, ik heb dit kunstje al eens vaker vertoond. Maar toch is het een behoorlijk eind fietsen.

Een stevige maaltijd hoort bij een stevige afstand ;-)
Geen bijzonder nieuwsfeit dus maar toen ik de laatste blogpost van René las begon ik er toch over na te denken. In 'De ware sporter' gaat René in op een citaat dat hij las op Belle's Kampeerwijzer. Die las het weer in 'De Renner' van Tim Krabbé. Zo schuiven we  elkaar de onderwerpen voor berichten gewoon toe ;-).

Na het lezen van deze berichten vroeg ik me het af: waaróm maak ik eigenlijk zo'n LOL Megatocht? Om te kunnen opscheppen dat ik 'm gereden heb? Mwah. Om op een snelle manier aan m'n quotum van 200 fietskilometers per week te komen? Voor de gezelligheid onderweg en tijdens de regelmatige stops? Als excuus om grote zakken drop en winegums aan te kunnen schaffen?  Misschien  helpt 't, dacht ik, als ik Tim's gedachtegoed simpelweg 'vertaal'?

Als je een velonaut vraagt waarom hij een bijzonder lange tocht rijdt, antwoordt hij: omdat die tocht georganiseerd wordt. Er is bij mijn weten nooit op gewezen dat dit antwoord onzin is. De wil van de velonaut ontstaat namelijk niet door die tocht, maar is er ook zonder lange tochten van 275 kilometers en veel meer. De wil van de velonaut is niet zoiets gerings dat hij zoiets toevalligs als de agenda op ligfiets.net nodig zou hebben om te bestaan. Ook al was er geen ligfietsagenda, of waren er zelfs helemaal geen wegen zouden er velomobielrijders zijn: de ware velomobielrijders. De ware velonaut zou zich er zelfs voor schamen zijn wil vorm te laten geven door dingen van een lagere orde als een lullig agenda-item op ligfiets.net of een gpx trackje met een route. Er is dus maar één vraag die men met recht aan de ware velonaut zou kunnen stellen: waarom fietst jij nooit een LOL Megatocht? Zijn antwoord zou luiden: omdat er LOL Megatochten zijn.

In goed gezelschap wordt 'de berg' makkelijker beklommen
Uit dat oogpunt heb ik denk ik nogal wat te leren. Ik fiets zaterdag vooral weer mee omdat het gezellig is om met anderen onderweg te zijn.Om het ene koude biertje dat ik van mezelf mag nemen bij het diner van kroketten, omelet, salade  en brood. En om thuis  toch wel een beetje trots ('moe maar voldaan') op de bank een tweede pilsje achterover te slaan en Anja alle sterke verhalen van die dag te vertellen.

En wie weet maak ik komende zaterdag ook een innerlijke reis; misschien zelfs veel verder dan Kinderdijk. En ooit bereik ik dan, om met René te spreken "de ultieme vrije geest die met wilskracht zelfs de behoefte kan overwinnen om de berg te moeten beklimmen."

Maar voorlopig vind ik het nog te leuk om met z'n allen echt die berg op te fietsen!

Acht bijzondere ontmoetingen tussen Dieren en Kinderdijk

$
0
0
Dieren 05:30  uur - de buurvrouw
'T was lang geleden dat de buurvrouw wakker was geworden van die piepende garagedeur. Sinds de buurman met pensioen was, ging ie eigenlijk nooit meer zo vroeg weg. Maar nu was het wel erg vroeg en nog op zaterdag ook. Hij zou toch niet weer zo'n verschrikkelijke lange tocht gaan rijden? Met het weer dat voor vandaag verwacht werd? Nou ja, Anja zal 'm wel voldoende te drinken en te eten een meegegeven hebben.

Ravenswaaij 08:41 uur - Janine
Ze was gewoon lekker een stukje aan het fietsen. Op de Lekbandijk. Heen naar haar oom en tamte in Beusichem, om daar lekker in de tuin even te kletsen en dan weer terug over de dijk. Een heerlijk tochtje en dan zou ze weer thuis zijn voor het écht warm werd. Daar op dijk werd ze dus ingehaald door een hele sliert van die banaanfietsen.  Minder erg dan die ellendige motorrijders maar ze moesten eens wat meer afstand houden bij inhalen! Verdorie, eentje wurmde zich net tussen haar en een tegemoetkomende auto door. Ze was boos en dat liet ze de laatste banaanfietser (hij had een geinige Bananaman sticker op z'n fiets) weten ook. Die haalde haar dan wel weer netjes met een grote boog in.

Het is nog vroeg op de dijk. Geen wielrenners, geen motoren, geen auto's

Vianen 9:15 uur - Suzette
"Iek maak een foto van jullie. Voor op Facebook. Ook voor mijn vrienden ien Frankrijk!", zei Suzette nadat er op haar terras in het pittoreske centrum van Vianen ineens een hele zwerm van die vreemde fietsers was neergestreken. En ze wilden allemaal appelgebak. Met koffie. Het waren gezellig kerels en  ze vertelden dat ze helemaal naar Kinderdijk onderweg waren. Maar Suzette kreeg helemaal een Franse flauwte toen ze hoorden dat ze uit Zutphen kwamen. "Mon Dieu, quel horreur!." Dat appelgebak hadden ze dan ook in een een oogwenk op. "Die foto's staan al op Facebook", riep Suzette nog, terwijl zij ze uitzwaaide.

Suzette, met echt Franse appeltaart ;-)
Kinderdijk 11:16 uur -  Jaili
他們看到了美麗的風車行附近有兩個大的黃色的鞋子。在那裡,他們站在英寸隨著她的腳。但是那些人憤怒了!這是自行車,沒有鞋子,她哭了!荷蘭是陌生的。

Kinderdijk. Het was er gezellig druk ;-) en we  zijn 1000 keer gefotografeerd

Hardinxsveld-Giessendam 12:30 uur - Joyce
Ze was er natuurlijk heel blij mee, maar die zeven mannen die zojuist op het terras waren neergestreken bestelden allemaal wat anders. Broodje hete kip, boeren omelet, broodje kroket enzovoort. Dat was wel even aanpoten in de keuken. In elk geval beter zulk volk op je terras, dan die zuiplappen uit de buurt. Die hele middag bleven zitten op een paar flesjes bier en verder riepen ze alleen maar de vrouwen na. Nee, dat zouden die mannen met die vreemde fietsen nooit doen. Stuk voor stuk nette kerels, dan kon je wel zien. Eentje bestelde er wel drie keer Cola, maar ja met zulk weer krijg je ook wel dorst.

De Koperen Snor. De naam was niet veelbelovend maar de lunch smaakte prima
Zaltbommel 15:30 uur - Irma
Ze werkte eigenlijk alleen op woensdag en donderdag bij IJssalon Tiesmo. Maar vanochtend had meneer Giovanni radeloos opgebeld. Er waren zieken en of ze alsjeblief vandaag kon komen werken want het zou superdruk worden met 31 graden  op de thermometer. Nou dat klopte dus, het ijs was niet aan te slepen. Zo om een uur of half vier stopte er een hele sliert van die enge snelle fietsen voor de deur, Ze wilden heel graag een ijsje. Zo hoorden één van de mannen zeggen: "Paul, jij moet maar hoog energetisch ijs nemen. Dat helpt wellicht tegen je dip..." Die Paul bestelde vervolgens een hoorntje met twee  grote bollen citroenijs. Altijd een top keuze bij heet weer. Zoveel wist ze inmiddels wel van ijs.

Nijmegen 19:00 uur - Clara
Ze was studente Psychologie aan de Universiteit Nijmegen maar om het leven nog een beetje leuk te kunnen houden werkte ze in het weekeinde bij pannenkoekenhuis het Hoogstraatje. Het zat behoorlijk vol op het terras toen om een uur of zeven drie mannen met van die banaanfietsen aanschoven. Ze bestelden een spekpannenkoek, een spekpannenkoek met kaas en een sppelkaneelpannenkoek. Eén nam er een witbiertje de andere twee een Radler. Maar na een tijdje verdween een van de mannen wat bleekjes naar het toilet. En toen ze de borden kwam ophalen bleek die man maar een paar hapjes van z'n pannenkoek genomen te hebben.  Hij was een beetje misselijk geworden, zeiden anderen, maar na een groot glas cola was ie inmiddels al aardig opgeknapt. "Ja heel vreemd", zei die man, "normaal gesproken heb ik zo'n pannenkoek wel in vijf minuten op. Maar ik krijg 'm gewoon niet weg."

Dieren 21:40 uur - Anja
Via lokatie Whatsappjes was ze goed op de hoogte gebleven van Paul's positie. De laatste was van vijf over half tien. Verstuurd vanaf het begin van de Schapenbergweg en dat was vlakbij. Ze liep nog even naar de koelkast om te kijken of inderdaad een biertje koud stond. En daarna de oprijlaan van Huize Mooi Geel af, naar de straat. Daar zou ie dan al heel snel te zien moeten zijn. Na een paar minuten zal ze een felle koplamp snel dichterbij komen. Paul stuurde behendig z'n fiets de oprit op en kneep voor het laatst in de remmen. ""Kun je nog een beetje uit de fiets komen?", vroeg Anja. Dat ging nog verrassend soepel ;-). "Ik heb een mooie dag gehad", zei Paul, "en ik heb ook wel wat te vertellen na 287 kilometers..."








Vijftien!

$
0
0
Ik had me net heerlijk in de ochtendzon geïnstalleerd. Op het terras van het bekende Volkshuis te Zutphen. Eén van de meisjes van het Volkshuis zou zo wel komen om de bestelling op te nemen. Het leven was goed :-), Maar bij Wim, die schuin tegenover mij zat, zag ik iets van onrust. Hij prevelde getallen en wees daarbij met zijn vinger de hele tafel rond. Het begon mij te dagen. Het zal toch niet, na al die jaren? Dat zouden we als LOL nu echt wel een keer verdiend hebben! Ik zag Wim nogmaals de tafel rond gaan en toen keek ie mij aan en sprak de historische woorden: "Ik geloof dat we een record hebben...!"

Wim (l) rekent het nog even na op z'n telefoon. Nee,echt het klopt we hebben een nieuwe record. 
Het was negen uur en ik dacht dat ik wel de eerste zou zijn. Maar LOL hoofdmecanicien Nico was al druk bezig met de weerspannige Quest van Ed. Jules en Elly kwamen net aanrijden
Gaan we al?
Ja, nu wel
En dat klopte. Er waren zondag 4 juni 2017 niet minder dan vijftien (15) deelnemers aan de zomerrit van LOL. Eerder waren er al eens veertien of dertien, maar meer lukte telkens niet. Nu, met grote en uitzonderlijke dank aan een brede delegatie uit het verre Westen, haalden we het.

Jules, Elly, Ruud, Douwe, Mick en Ben waren er deze keer als 'gastrijders' bij. Vijf van de zes afkomstig uit het 'Hollandse' en allemaal op de een of andere manier aangesproken door de bijzondere  aantrekkingskracht die zo'n LOL tocht nu eenmaal heeft. Met dit soort aantallen begint het al een beetje op een Oliebollentochtje te lijken.

De gereserveerde vaste parkeerplek voor velomobielen in Doesburg

Echt stevig en smakelijk appelgebak bij De Waag
Speciaal voor de hooggeëerde gasten werd de route nog iets aangepast. Door Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, over de schitterende IJsseldijk, naar het knusse historische  centrum van Doesburg voor het appelgebak met de allerhoogste LOL-score. En daarna zouden we dan nog een vleugje Veluwe, inclusief een bescheiden klim langs de Lange Juffer, in het programma opnemen.

Wat moet ik er nog meer over zeggen? Het weer was mooi! Het was weer mooi!

Met vijftien wordt de sliert al snel erg lang
Over de dijk van Bronkhorst naar Doesburg
Hoogste punt van de route; lekke band nummer twee.



Een mooie dag voor een winterfiets

$
0
0
Ik stond voor de grote roldeur bij Velomobiel.nl en keek naar buiten. De zoveelste hoosbui sloeg tegen de ramen. Het was woensdagochtend 7 juni, een uur of half twaalf. De rit naar Dronten was beslist niet droog verlopen maar ik had toch nog een heel stuk in de zon gefietst.

Achter mij hoorde ik Theo zeggen "Doe maar rustig aan. Erger je niet, in het begin is het altijd even lastig..." Hij had het tegen Anja, die probeerde voor het eerst in haar leven met haar gloednieuwe Northwave fietsschoenen in te klikken in een Quest XS. En dat deed ze dus niet voor alwéér een proefritje.

Hoe zat het ook al weer? 16 mei waren Anja en ik in Dronten. Ik voor een reparatie, zij voor een eerste proefrit in een XS. We hoorden toen dat er héél binnenkort twee gebruikte XS'en beschikbaar zouden komen. Van dames uit België die met velomobielrijden stopten. Dat klonk goed. Weer een week later volgde nog een proefrit maar nu met zo'n Belgische XS, het was een witte. De recensie van mevrouw Mooi Geel was ook toen weer lovend dus werd ie aangeschaft. Maar we hielden het nog even stil.



En voor die XS nummer 46, fietste ik dus afgelopen woensdag naar Dronten. Anja, met die gloednieuwe fietsschoenen in haar rugzak, nam de trein ;-).

Achter mij hoorde ik een scherpe klik en Anja riep "Het is me gelukt...!" De eerste schoen was ingeklikt. :-)  De tweede ging al makkelijker en daarna was het even afwachten tot de zwaarste buien voorbij waren. Naar Dieren hadden we tachtig kilometers voor de boeg,

Buiten hoost het nog. Geduldig wachten op iets beter weer...
Helemaal droog zouden we het niet houden. En dat paste eigenlijk perfect in Anja's plannen. Die XS wil ze namelijk vooral in de herfst en winter gaan gebruiken. Om actief te bewegen als het voor een gewone fiets te koud en/of te nat is.

Om dat gelijk al in de praktijk te brengen had ze de perfecte dag uitgezocht. We waren Dronten nog maar net uit of de ene naar de andere ijskoude hoosbui ranselde onze fietsen. Maar ja, dat deert je niet meer als je in zo'n 'alleweder' fiets zit. Behalve dan vlak voor Elburg. Daar ging het zo hard dat het toch wel fijn was te schuilen onder een viaduct.

Op de Veluwe was het inmiddels droog genoeg voor een eerste officiële foto ;-)


En verder? Het bleek niet erg snel te gaan. Tachtig kilometer enkele reis is ook een best eind voor een beginnende velonaute.  De knieën en nek deden wat pijn. Zowel snelheid als ligfietsconditie moeten in de komende maanden gaan toenemen. Zodat er straks in de herfst en winter nog lekkerder gefietst kan worden.

Anja: "Deze keer had ik wel een natte rug...van de regen" 

Toen we de fietsen net in de garage hadden gezet keek ik even op mijn telefoon. Tien minuten daarvoor was er een appje binnengekomen in de LOL-groep. LOL-ler Martin had ons heel toevallig gespot in Dieren Noord. T bleek onmogelijk te zijn om ongezien met een velomobiel door Dieren te fietsen. ;-)

Betrapt door LOL spion ;-) Martin bij het binnenrijden van Dieren. Vijf minuten later wist iedereen het....

Een zee van ruimte...

$
0
0
Voor het allemaal zo goed paste moest er wel wat gebeuren...
Een stapel kranten van vijf jaar geleden, een doos met  verroeste verfblikken en uitgedroogde kwasten. Een opengescheurde zak tuinaarde, een bezem waarvan ik niet wist dat we die nog hadden, een vuurkorf mét inhoud, Nog een zak tuinaarde maar nu aangevreten door een legioen muizen, één dode muis, een stuk van een oud rolgordijn ("Hadden we dit écht in de kamer hangen?") en de linkerhelft van een paar groene tuinhandschoenen. Dat is een bescheiden bloemlezing van wat er zoal uit de hoeken en gaten van de garage kwam. Een garage waarvan ik altijd had gedacht dat die heel erg ruim was.

Die garage waar ik riant mijn mooi gele Strada kon stallen. Door de garagedeur ging ik er altijd uit en bij terugkomst met een hups tilbeugelbochtje door die groene houten deur er weer in. Dat was toch zóóó handig. Maar ja, toen kwam de meisjesfiets ;-) erbij. Mijn parkeerroutine werkte niet meer. Het werd zelfs een beetje aan de krappe kant, het was dringen. Er was maar één echte oplossing!

Twee uur later hadden we een volle kliko (die andere) en een garage die weer twee  keer zo groot leek...  Inclusief voldoende parkeerruimte voor de ebike, de Kronan, de opoefiets en de twee vakantiefietsen. Want elke fiets wordt hier met egards behandeld en heeft recht op z'n eigen plekje.

Het eigenaardige van deze hele operatie is toch wel dat hoe minder die witte en gele fiets hier staan hoe beter het is. Hoe vaak zullen de gele en die witte er op uitgaan om een zee van ruimte in de garage achter te laten? Dat ga je vanaf nu allemaal hier lezen.....

De eerste tijd zal de XS trouwens alleen onder begeleiding van een ervaren instructeur de weg op gaan. De wettelijk verplichte bumpersticker is al aangebracht ;-).



26 ideale bestemmingen voor een fietstocht

$
0
0
Deze week startte de kunstmanifestatie de IJsselbiënnale. De IJsselbiënnale is een kunstroute met maar liefst 26 kunstwerken van internationale kunstenaars. Kunsthaters kunnen rustig doorlezen het gaat straks toch nog over velomobielen ;-).

"...De route meandert langs de mooiste rivier van Nederland. De kunstwerken vind je op bijzondere locaties in het landschap en in de historische Hanzesteden. In uiterwaarden en bij sluizen, steenfabrieken en landgoederen; daar waar je de IJssel kunt zien, ruiken en proeven. In deze eerste editie van de IJsselbiënnale tonen kunstenaars hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario's..."

Kortom 26 ideale bestemmingen om naar toe en langs te fietsen, zeker voor fietsers die een doel moeten hebben als ze een tochtje gaan maken. Vanzelfsprekend mag je dan die 26 kunstwerken stuk voor stuk spuuglelijk vinden. Een heerlijk tochtje langs de IJssel heb je dan inmiddels wel mooi in de broekzak. Het weer blijft uitstekend de komende dagen; wat houdt je nog tegen? Ik heb de afgelopen dagen er al een stuk van afgelegd.

Uit de catalogus van de kunstroute selecteerde ik na veel wikken en wegen een tweetal bijzonder opvallende werken.

het werk van Paul Zegers bij Zwolle
Op wisselende plekken langs de IJssel te zien








Cycle Vision 2018

$
0
0
Ik bezoek al een aantal jaren het ligfietsevenement Cycle Vision. 'De' Cycle Vision wordt het meestal genoemd, waarschijnlijk omdat het 'hét' ligfietsevenement van het jaar is, of zou moeten zijn. Ik herinner me nog goed mijn eerste CV in 2012 (want zo korten ligfietsroutiniers dé Cycle Vision in een gesprek meestal af ;-). Daar ging ik nog op een OV-fiets naar toe.

Dit was dus De CV 2012 bij Lelystad. 
Daarna was ik al heel snel een velobikkel en reed ik op eigen kracht naar Venray en naar Amsterdam. Altijd op één dag, 'even' op en neer. Ik vond een kort bezoek van een paar uur eigenlijk altijd voldoende. Je pakt een vleugje race mee, je slenterde wat langs de kraampjes van de ligfietswinkels en op het probeerparcours keek je met een schuin oog naar die vreemde ligtweewielers die je daar op eigen risico kon uitproberen. En, last but not least, je ouwehoerde wat met medeligfietsers.

Leuk, maar volgens sommigen niet leuk genoeg. Je moest een heel weekeinde kamperen om een CV écht te ervaren. Nu heb ik tegenwoordig alle tijd dus ik besloot voor het uitgebreide pakket te gaan: vrijdag heen en zondag terug mét twee keer ontbijt en kamperen. Met de heren van LOL vanzelfsprekend want daardoor wordt het allemaal extra leuk. De rit heen en terug is beter te behappen en met z'n allen én met een kilo bier ;-) voor de tent voer je al snel een goed gesprek.

Omdat ik nog nooit gekampeerd had met de Strada was het inpakken wel even passen met meten
De Vaude Mark II light staat

Vrijdag

Vrijdag was er nog niet veel te beleven. Samen met Wim, Casper, Edwin en Thomas fietste ik om een uur of zeven Sportpark Sloten op. Er stonden al best veel tenten. We zochten een vlak stukje uit, zetten onze tentjes op, gingen douchen en wandelden op zoek naar een warme hap het verrassend pittoreske Sloten in, Het lijkt een dorpje op het platteland terwijl Schiphol hemelsbreed maar een paar kilometer verderop is. Konden we gelijk bijkomen van de toch altijd wel 'enerverende' tocht door Amsterdam. Hoe je 't ook bekijkt en organiseert, de aanrijroute is en blijft voor provinciaaltjes in velomobielen niet bepaald een plezierritje.

Zaterdag

Het ontbijt in de in de kantine van Olympia was prima in orde. Met een paar bakken hete koffie werd ik langzaam doch aangenaam wakker. Om 9.00 uur startte de 1-uurs race. Net zoals alle races dat weekeinde superleuk voor de deelnemers. Voor de toeschouwer die geen partner of anderszins supporter van een racer is, is het nogal saai. En dat terwijl ik net wakker was van die drie koppen koffie ;-).

Prima ontbijt. Op zondag zelfs met heerlijke watermeloen
Om de zoveel minuten flitsen er velomobielen en ligfietsen voorbij. Tsja, en dat is het dan. Dan was de 200 meter met vliegende start op de binnenbaan wel wat leuker. Het lijkt me supercool om met mijn Strada hoog die steile kombocht in te vliegen en dan een high five te doen met de Radler reclame op de bovenste rand. Maar ja, dat mocht ik niet want ik had mijn fiets niet schoongemaakt.

Van de lezingen had ik de velomobielreparatieworkshop van Paulus den Boer wel willen bezoeken maar ik was even te druk met het onderhouden van sociale contacten. Het schijnt erg interessant geweest te zijn hoorde ik her en der. Volgend jaar moet Paulus dat nog maar een keer doen.

Dat binnenbaan racen was wel 'cool'
Later op de middag fietsten LOL-lers Bas en Emil het terrein op. Die hadden met hun open liggers flink moeten ploeteren tegen de wind in. Respect. Die gingen ook mee uit eten, weer bij de Halve Maen in het pittoreske centrumpje van Sloten.

Zondag

Op zondag draaide het in het LOL-kamp vooral om de geestelijke ondersteuning van Casper. Die ging namelijk, heel stoer, in een open Strada, de 3-uurs race rijden. We hadden afgesproken dat ie na de finish een uurtje zou krijgen om z'n tent af te breken en wat bij te komen. Maar ook geen seconde meer ;-). Aan de toertocht (is die eigenlijk wel doorgegaan?) zouden we niet deelnemen want we  hadden allemaal nog meer dan 100 kilometers voor de boeg.

Als je een Strada hebt wil / moet je wat aan je stroomlijn doen
Whhhoesjjj daar flitst er weer een voorbij
Onmiddellijk na de finish van de 3-uurs race zag ik her en der al snel tenten plat gaan en fietsers vertrekken. Het moet een saaie boel geweest zijn terwijl nog een man/vrouw of 18 monomaan hun rondjes draaiden voor de 6-uurs race. Dat moet een hele opgave zijn geweest!

Over de terugweg deed ik exact vier minuten korter over de 125 kilometer  naar Dieren. Ik had al het gevoel dat ik een stuk harder fietste en dat klopte dus. Volgend jaar weer? Lees de evaluatie hieronder.  En, als je wil, geef je mening, daar weer onder.

Evaluatie

Het was dus voor het eerst dat ik de CV in zijn volle hevigheid mocht ondergaan. Voor ik in detail terugblik kan ik het beste mezelf citeren. Op de terugweg stopten we nog kort, vlak voor Apeldoorn. Edwin en Bas zouden daar afhaken en we waren alweer aan een bio-break toe. Ik zei toen:
"Bedankt iedereen, het was een geweldig leuk weekend. En het was ook nog CV."
Want eerlijk is eerlijk ik ga en ging vooral naar de Cycle Vision voor het leuke lange LOL-tochtje. Omdat ik toch altijd op één dag op en neer fietste was dat hele programma bijzaak. Ik had er geen tijd voor of ik was er simpelweg niet. Dit jaar mag ik uitgebreider terugblikken ;-).

Dit jaar was de Cycle Vision  'basic'. Omdat ik cyclevison.nl bijhield weet ik dat er een heleboel mensen knetterhard hebben moeten werken om zelfs deze basic variant van de grond te krijgen. Je wilt niet weten wat er allemaal bij komt kijken. Alleen al de kampeervergunning (beslist niet gratis) is al een kilo aan papier en regels. 'Thumbs up' voor al die mensen die bergen werk hebben verzet voor niet meer dan een 'lousy' T-shirt.

Ben je een racefanaat? Dan was het voor jou een geslaagde CV. Zeker als je achternaam begint mer de letters B, F of S. Kom je om twee dagen vooral te socializen met de bekende groep actieve ligfietsers dan ben je ook tevreden. Maar veel meer was er niet te beleven. Van diverse mensen hoorde ik dat ze, bij gelijkblijvend programma, volgend jaar niet meer komen. Dat geldt ook voor mij. Dat het $%#& fietsen is naar en door Amsterdam helpt ook al niet. "Gelukkig weer de fiets heel gehouden, maar het scheelde niet veel", las ik ergens op de sociale media..

Zo moet de CV niet. Een deel van de erfenis van de 'over the top' Cycle Vision in Venray
"Nou, nou Paul, je weet het allemaal wel weer erg goed te vertellen! Ga jij dus de CV volgend jaar organiseren?" Nee, dat niet, maar een heroverweging van het hoe en waarom van de Cycle Vision lijkt mij hard nodig. Wat bescheiden ideetjes heb ik alvast wel:
  • Gráág een andere plek in het land. Centrale locatie, leuke aanrijroute voor fietsers. Apeldoorn heeft bijvoorbeeld een mooie wielerbaan. 
  • Wedstrijden prima, maar dan wel op een baan waarbij je de hele wedstrijd kunt overzien
  • Wedstrijden prima, maar laat op een groot scherm o.i.d. eens wat meer informatie zien over het verloop. Wie liggen er op kop, snelste ronde, gemiddelde snelheid etc. Die gegevens zijn er toch al. 
  • Richt je vooral op de minder actieve leden van de vereniging (en niet op aspirant ligfietsers)
  • Jammer dat geen enkele leverancier of winkel aanwezig was. Hebben die er echt geen zin meer in? Ik hoorde dat er wel weer gevraagd is naar een probeerparcours.
  • Lezingen leuk! Zijn er geen ligfietsers die spannende verre reizen hebben gemaakt en daarover kunnen vertellen? Of eens een goed verhaal vanuit een andere fietsdiscipline? Maar niet weer de bekende insiders asjeblieft. 

Géén fout

De trap naar de kantine. Ook de weg naar de Cycle Vision 2018 is vast niet eenvoudig
Het is géén fout. De titel van deze blogpost is bewust gekozen: Cycle Vision 2018. Dat wordt misschien wel de eerste CV die ik ga missen (of niet). In juni heb ik altijd wel zin in een ver ritje dus ik hoop, alleen al daarom, dat het weer doorgaat.

Bekijk de volledige fotoserie op Facebook



Leuker dan de beesten in het park

$
0
0
'T was een uur of negen en juf Lisa begon zoals elke dag bij Basisschool De Kosmos in Apeldoorn met het kringgesprek. Kon je de kinderen heerlijk een half uurtje laten kletsen en kon je zelf even wakker worden. Gisteren hadden ze met de hele groep het Nationaal Park de Hoge Veluwe bezocht, dus dat was hét onderwerp van de dag.

"En wat hebben jullie gisteren gezien in het park? Wie wil wat vertellen?"

Daan stak zoals meestal het eerst z'n vinger op. "We hebben beesten gezien... Herten, en uh, en uh ik weet niet meer hoe dit heten...met van die streepjes. En toen gingen we  frietjes eten en dat was leuk!"

"Ja!", riep Jesse, "..en er was ook een meneer met een hele rare fiets. Een gele!""En een mevrouw met een witte", gilde Julia er dwars doorheen. Dit begon al snel uit de hand te lopen, juf Lisa klapte even kort in haar handen, en alle kinderen waren in een keer stil Ze had haar kudde goed onder controle.

"Wie wil er wat over die rare fiets vertellen", zei juf Lisa, want anders bleven ze er toch telkens maar over doorgaan. Gisteren in de bus terug waren ze ook helemaal hyper geweest.

"Ja en we mochten niet met onze handjes kijken, zei die meneer", vertelde Sem, "maar dat heb ik toch gedaan en toen zei die meneer dat er geen oogjes in mijn handjes zaten en dat ik niks zag. Dat was grappig. Hi hi."

"Ja, en wat gingen we daarna doen?", vroeg juf Lisa, in een wanhopige poging het verhaal over het wilduitkijkpunt naar boven te halen waar ze (héél bijzonder) wel 22 herten, 8 wilde zwijnen  en 15 moeflons gezien hadden.

"En toen gingen we frietjes eten", gilde de hele klas, "en die meneer toeterde heel hard. En die mevrouw ook!"




De geschiedenis herhaalt zich

$
0
0


De geschiedenis schijnt zich vaak te herhalen. In kortere of langere cycli. Voor wat betreft mijn ritjes met de ligfietsers van LOL lijkt het om een cyclus van ongeveer vier jaar te gaan. Dat heb ik sinds afgelopen zondag wetenschappelijk en proefondervindelijk vastgesteld.

In mei 2013 fietste ik voor het eerst mee met LOL. Op zich al een historische gebeurtenis van formaat. En één met verstrekkende gevolgen: ik vond het namelijk erg leuk en ging veel vaker meefietsen. Heel bijzonder van die meizondag in 2013 was het feit dat er buiten mijn mooi gele Strada geen enkele velomobiel op de Houtmarkt verscheen. Dat blijkt daarna nooit meer voorgekomen te zijn.

Tot het moment dat de geschiedenis  besloot zich te gaan herhalen. Afgelopen zondag leek daarvoor een geschikt moment. Maar ik wist van niks. Ik had er geen idee van dat alle andere deelnemers die zondag min of meer toevallig hun open ligger uit de schuur trokken. Sommigen omdat ze hun nieuwe fietsje wilden showen, anderen om dat de ochtendregen vanzelfsprekend weg zou drijven.

Bij mij kon de geschiedenis die gedachte niet implanteren omdat ik simpelweg geen open ligfiets heb. Maar dat was dan ook precies de bedoeling, want mijn aanwezigheid in een velomobiel was juist nodig om de geschiedenis zich te laten herhalen.

"Ja, Paul heeft dus geen open ligger", zei iemand bij vertrek tegen één van de twee gastrijders uit het verre Heerenveen (!). "Je benen steken zo vreemd naar voren", beargumenteerde ik mijn keuze nog maar eens, en dat begreep iedereen wel.

Vorige maand namen gastrijders uit de regio Gouda stroopwafels mee. Die gingen nu goed op!
Vanwege evenementen in het centrum startten we  bij station Zutphen 
Nog maar net onderweg. Wim rijdt lek met een snelle Avocet band.  
Basisvoedsel in Welsum
Er waren geloof ik niet minder dan tien open liggers 
Ze belemmeren je uitzicht nogal met die open ligfietsen
Ach, ik hobbelde wel achter de hele kudde aan. Dat doe ik toch meestal al maar nu voelde ik me een herder van een kudde liggende schaapjes. Het tempo was ontspannen en het appelgebak in Welsum smaakte weer goed. Op de terugweg probeerden weerspannige open liggers mij van m'n stuk te brengen door over smalle onverharde paadjes te rijden. Maar gelukkig kon ik ze weer snel het asfalt op drijven.

In de zomer van 2021 moet zich dit bijzondere ligfietsfenomeen dus nog een keer voor gaan doen. Overigens is het nergens voor nodig om zo lang te wachten tot je een keer met LOL mee gaat rijden. Dat kan volgende maand al weer. Met een ligfiets óf zelfs een velomobiel...








Viewing all 499 articles
Browse latest View live